Slik bør troppsesongen være

15.08.2017

15.08.2017

Snart må det gjøres noe nasjonalt og internasjonalt slik at vi snart kan få en “sesong” og ikke være i konkurransemodus hele året. Vi trenger også kontinuitet i konkurransene. Det vil si at det er de samme helgene, hver år på rad. Buskerudtrampetten er slik for eksempel, den settes alltid den tredje helgen i november, enkelt å forholde seg til.

Det er fem grunner til at vi burde ha faste konkurranse helger.

1.Forutsigbart for all planlegging

La oss ta for oss et år for et konkurranseparti:

Januar: er tiden for å komme i gang, dra på kurs og få opplært sine trenere. Gymnastene kommer tilbake fra juleferie og bør ikke sendes i konkurranse enda.

Februar: Krets og regionsmesterskapene kan få sin tur. Det kommer litt ann på hvor man bor, men KM burde holdes 2. helgen i februar og regionsmesterskaper den tredje helgen. Annethvert år vil den tredje helgen i februar også bestå av kvalikk til junior nordisk.

Mars: Denne måneden er perfekt for NM nasjonale klasser, andre helg i mars er ypperlig. Her skal det også annethvert år arrangeres kvalikk for senior til nordisk mesterskap, det kan gjøres den tredje helgen.

April: Som oftest rammes den av påskeferie, men den siste helgen er ypperlig for å holde NM nasjonale klasser.

Mai: Konfirmasjoner, 17. mai, etc. Uansett er det ikke mye som skjer siste helgen i mai, ja noen har kanskje eksamen, men dette kan jobbes rundt. NM Teamgym og Nasjonale klasser for senior bør avholdes denne helgen.

Juni: Fortsatt eksamenstid, men første helgen bør holdes av til Junior NM i Teamgym. Og vipps så er vi ferdig med konkurransesesongen og kan prioritere basis, skadeforebyggende og ikke minst klare mange nye hopp før man tar sommerferie!


2.Får tid til å jobbe basis
Norge er generelt dårlige på basis, både tropp og apparat. Posisjonstrening, skruteknikk, araber, håndstående variasjoner og mye mer. Det gjøres en god jobb, men tiden strekker ikke til.


3.Turnere får ferie
Det er viktig at turnere får tid til å savne hallen, savne trening og savne medgymnastene. Ved å ha konkurranse tidlig etter juleferie, påskeferie og sommerferie rekker man ikke å ta “fri” og man kommer langt bak hvis man gjør. Det tar ca 1 mnd å komme i form.


4.Tid til skadeforebyggende trening
Noe jeg som trener aldri får tid til å gjøre ordentlig, hvis ikke gymnasten er godt selvdisiplinert så skjer det ikke. Med et konkurransefritt høstsemester gir det muligheten for å fokusere på dette da vi ikke trenger å gjøre oss klar for konkurranse.


5.Tid til å lære inn nye elementer
Jeg har nesten ikke sett utvikling på de beste troppene i Norge siden EM 2016. Det er det samme eller lavere. Dette mye grunnet all konkurransen man må gjøre seg klar til. Foreningene rekker ikke å bruke tiden på innlæring av nye elementer og må heller jobbe med det samme, hele tiden.


Alt jeg egentlig ber NGTF gjøre er å sette konkurranser på vårsemesteret og gi plass for utvikling på høstsemesteret.


BONUS:
Appturn og konkturn bør ha samme helger!
Det blir så enkelt for foreninger å arrangere og ha ledig plass i hallen når alle utøverne er på konkurranse :)