BE YOUR BEST - by MOUM & CHOPAR

Velkommen til!


Hei og velkommen til Be your best by MOUM.

Mitt navn er Henrik Moum og jeg har vært i denne fantastiske turnverden siden 2004.
Jeg føler vi må gjøre mer, gire opp og lage idretten enda større enn den er i dag, derfor skriver jeg denne bloggen.

Du vil finne artikler om teknikker, skadebehandling, konkurranser og mye mer.
Bloggen legger vekt på troppsgymnastikk og apparatturn, men det kan hende at jeg sniker inn noen andre grener innimellom.

Jeg ønsker gjerne tilbakemelding så hvis du kontakter meg på Facebook eller Instagram svarer jeg gjerne på dine hendvendelser!


- Henrik


Rekruttering i din forening

Les mer her:
[url=https://www.chopar.no//rekruttering...[/url]

Slik tar du gode turnbilder

Les mer her:
[url=https://www.chopar.no/slik-tar-du-g...[/url]

HVORDAN FORELDRE ØDELEGGER TURNIDRETTEN

Les mer her:
[url=https://www.chopar.no/hvordan-forel...[/url]

Slik blir du dårlig til a turne

https://www.chopar.no/slik-blir-du-...

Turnsanger


Les mer her:
[url=https://www.chopar.no/23-turnsanger...[/url]

Bygg Instagrammen til foreningen din

Les mer her

[Les mer om att bygg Instagrammen til foreningen din[/url

Hei og velkommen til Be your best by MOUM.


Mitt navn er Henrik Moum og jeg har vært i denne fantastiske turnverden siden 2004.
Jeg føler vi må gjøre mer, gire opp og lage idretten enda større enn den er i dag, derfor skriver jeg denne bloggen.

Du vil finne artikler om teknikker, skadebehandling, konkurranser og mye mer.
Bloggen legger vekt på troppsgymnastikk og apparatturn, men det kan hende at jeg sniker inn noen andre grener innimellom.

Jeg ønsker gjerne tilbakemelding så hvis du kontakter meg på Facebook  eller Instagram svarer jeg gjerne på dine hendvendelser!

Få gymnastene tilbake i form!

Les mer her

Les mer om programmet her

Slik bør troppsesongen være

Les mer her

Les mer om troppsesongen her

UEG på godt og vondt

Les mer her

Les mer om endringer hos UEG her

Turnapparater som foreningen bør ta seg råd til!

Les mer her

Les mer om turnapparater her

36 eller 40 fjærer i trampetten?

Les mer her

Les mer om du skal velge 36 eller 40 fjærer i trampetten

Hva Apparatturn og Troppsgymnastikk kan lære av Cheerleading.

Les mer her

Les mer om hva Apparatturn og Troppsgymnastikk kan lære av Cheerleading

Frittstående

Les mer her

Les mer om alt du trenger for å lage et frittstående

Vondt i vilja!

Les mer her

Les mer om motivasjonen i troppsgymnastikk

Oppvarming

Les mer om oppvarming

Les mer om oppvarming i troppsgymnastikk

Hvor mange poeng kan man egentlig få i troppsgymnastikk?

Les mer om maks poeng i troppsgymnastikk

Les mer om maks poeng i troppsgymnastikk

Nordisk kvalik - Resultater

Les mer om Nordisk kvalik resultater her

Nordisk kvalik - Holmen

13.02.2017
Les mer om Nordisk kvalik her

Unngå belastningsskader

25.01.2017
Hvordan unngå belastningsskader?

De 5 beste nyttårsforsettene som turner

11.01.2017
Les mer om nyttårsforsettene som turner

Din totale guide til å bli dårlig i turn.

06.12.2016
Hvordan blir man dårlig i turn? Les mer her

Mine beste konkurransetips

02.01.2017
Konkurransetips? Les mer her

De 10 beste norske troppsgymnastene gjennom tidene

17.11.2016
Hvem er de 10 beste norske troppsgymnastene gjennom tidene?

Overttakelsen

11.11.2016

Hei og velkommen!

Mitt navn er Henrik Moum og jeg er den nye skribenten på denne bloggen.
Jeg tar over for Mathilde Laulo som har gjort en formidabel jobb her inne, hun skal nå ut på reise og får ikke tid til å blogge samtidig.

Mitt mål er å få flere interessert i turn. Med turn mener jeg alle grenene innenfor NGTF, men det blir mest troppsturn og apparatturn.

Følger du oss på facebook vil du alltid bli oppdatert, så det anbefaler jeg.

Hva slags blogg blir det?
Det blir en blogg som tar for seg konkurransene i Norge og resultater, det vil også bli portrettintervju av gymnaster og trenere, tips og triks for turnerne ++

Har du noen forslag til hva jeg bør skrive om så sender du en melding til facebooksiden.

Jeg gleder meg til å starte arbeidet, vi snakkes!

Portrettintervju: Henrik Moum

21.09.2016

Sist var det Knut Skogeng som ble presentert her på bloggen. Denne uken er det trener for Team Norge Jr. Herrer samt Kristiansands Turnforening, Henrik Moum, vi skal få lære litt bedre å kjenne!

Henrik Moum er 26 år og kommer fra Sandefjord. Som 12-åring startet han med å turne, men han har også vært innom fotball, langrenn, friidrett og ishockey tidligere. Nå bor han på Sørlandet, i Kristiansand, hvor han som sagt jobber for Kristiansands turnforening. Hans kjærlighet for turn er stor og han er en fyr som er godt kjent i turnmiljøet innenfor troppsgymnastikk her i Norge. I løpet av hans karriere har han rukket å oppnå en masse gode resultater, blant annet; Danmarksmester 2010, EM bronse 2014 (Menn Senior), Norgesmester 2015 (Trampett, Mix og Menn), Nordisk sølv 2015.

- Hvorfor akkurat TeamGym?

Mine første år tenkte jeg ikke så mye over hva jeg drev med, så lenge det var gøy, sosialt og jeg hadde noenlunde progresjon så var jeg fornøyd. Etter 3-4 året ble jeg helt hekta, mest fordi jeg følte en virkelig progresjon og så at jeg var bedre enn mange på min alder. Turningen har gitt meg så mye, gode vennskap, mange flotte opplevelser og unormalt god koordinasjon. Jeg føler ikke jeg har ofret noe som helst da jeg har fått så mye igjen. Nå som kun trener får jeg fortsatt beholde de gode vennskapene, samtidig som jeg får dratt gymnaster inn i alt jeg har opplevd, noe de vil dra nytte av livet ut.

- Hva får du ut av det å være trener?

Som nevnt tidligere så fikk jeg selv så mye igjen av turningen og det var trenerne som gjorde mye av jobben for at jeg trivdes, jeg ønsker å fortsette dette i mitt arbeid som trener og sørge for at de gymnastene jeg trener kan se tilbake om 10-15 år og tenke på hvor god oppvekst de fikk. I starten var det bare en jobb ved siden av at jeg selv turnet. Nå har det blitt en hobby jeg tjener penger på. Jeg har alltid overskudd til å gå på ”jobb” og blir gjerne lengre hvis nødvendig. Det er helt fantastisk å kunne jobbe med det man brenner for og ingen burde gjøre noe annet.

- Hva er det viktigste trenerjobben har gitt deg?

-Pedagogisk forståelse
-Planlegging
-Energi i hverdagen


- Hva ønsker du og ditt lag å få ut av EM?

Mersmak! Ærlig talt så bryr jeg meg ikke om resultatet, jeg bryr meg om hvordan guttene har det, at de trives og stifter nye vennskap som forhåpentligvis holder livet ut. Jeg tror på at så lenge trivselen er der og mestringsfølelsen opprettholdes så kommer resultatene av seg selv, og vi ser gymnastene på Team Norge (snart Landslaget) år etter år.

- Hvordan ser fremtiden ut?

Per dags dato har jeg store planer for hva Kristiansands Turnforening skal bli de neste årene. Både som klubb og troppsgymnastene jeg trener. Jeg ønsker at vi får til en ny hall, nye partier, store arrangementer årlig og en rekrutteringsstrategi slik at klubben kan prestere sportslig år etter år.

Og det skal også nevnes at Henrik alltid har hatt en liten drøm om å starte opp sin egen turnforening på egne premisser og det håper vi virkelig at han kan få til en gang. Så skal vi videre til…

Noe dere kanskje ikke visste om Henrik Moum?

1. Ubeseiret i sekkeløp
2. Latterlig god i Guitar Hero
3. Savner MSN Messenger

Vi ønsker Henrik lykke til med alt videre!Portrettintervju: Knut Skogeng

24.08.2016

Så er det på tide å bli kjent med noen av Norges fremste gymnaster. Og først ut av dem alle er Knut Skogeng!

Knut er 20 år, kommer opprinnelig fra Arendal og er en av dem som skal med til årets EM, i Slovenia, på Team Norges herrelag. De to siste årene har han vært i Danmark der han gikk et år på Gymnastikhøjskolen i Ollerup og senere ble trener i Silkeborg P&D, samtidig som han konkurrerte for Gjellerup Sdr. I august starter han opp som fulltidstrener hos Västerås Gymnastikkforening, i Sverige, hvor han skal være de to neste årene. Og så, hvem vet, kanskje han så får bli sivil pilot?

Som 6-åring startet Knut på turn, men kom først i gang med troppsturn da han var 10 år gammel. Både volleyball og fotball har han holdt på med tidligere, men bestemte seg fort for at TeamGym var det han ønsket å fortsette med.

”TeamGym er for meg en god kombinasjon av de mange måtene å trene turn på,  og det er en fantastisk måte å få nye venner for livet. Man utvikler seg mentalt til å bli en bedre lagspiller, men man setter også fokus på den individuelle prestasjon, noe som gjør sporten i seg selv veldig spennende og utfordrende.”

Det er mye som tyder på at han passer godt til denne idretten. Selv mener han at det ligger noen fordeler i at han er relativt kort og har en del eksplosivitet. Det gir en god kombinasjon i den fysiske prestasjon. Ellers er han svært perfeksjonistisk. Han analyserer ofte hoppene sine etter trening for å finne feil, slik at han vet hva han bør jobbe med til de neste treningene. Visualisering er også noe han benytter seg mye av før treninger slik at han kan møte opp godt forberedt.

”Min største motivasjon er utvikling. Jeg tenker ofte på min egen utvikling og hvor mye bedre jeg gjerne vil bli, og det er det som driver meg fremover. Jeg vil alltid prøve å nå nye mål og nye øvelser, og jeg gir meg ikke før jeg når dem.”

Med en slik stå-på-vilje har Knut oppnådd utrolig mye. Han sier selv at det var spesielt stort å vinne sølvmedalje i EM 2012, samt gull i Nordisk Mesterskap i 2015. Men påpeker også at det å være en del av Gjellerup Sdr. sin senior herre-tropp var noe av det morsomste og mest opplevelsesrike han noen gang har opplevd. ”En helt uforglemmelig opplevelse å konkurrere med andre herrer på et så vanvittig nivå.”

Selv om fokuset hans nå er mot EM, så har han også store planer innenfor PowerTumbling, noe som han også holder på med ved siden av TeamGym, og det er å delta i et VM. Her er målet å gjøre en god konkurranse og bli så god som han selv kan bli.

Ellers er han sikker på at han vil få en minneverdig opplevelse ut av EM og håper at det vil gi et godt grunnlag for videre utvikling og konkurranser. Han legger også til at det kunne vært gøy å gjøre en øvelse som ikke har blitt gjort i en internasjonal konkurranse i TeamGym før!

Så som dere forstår, så har Knut mye å trene opp mot de neste månedene og det blir spennende å følge han den neste tiden - for han har utrolig mye spennende i vente.

Lykke til videre, Knut!

Skjerahaug etter OL-kvalifisering

OL er nå i gang for fullt og kvalifiseringsrundene i turn, både for menn og kvinner, er nå overstått. I år var det ekstra spesielt for oss nordmenn å se disse rundene fordi vi hadde med oss vår egen Stian Skjerahaug. Tenk at det faktisk er hele 16 år siden Norge deltok sist!

Etter to puljer lå 24-åringen som nummer 21, men endte til slutt opp med en 32. plass, et stykke bak de 24 finaleplassene. Selv om det ikke ble noen mangekamp-finale på Skjerahaug, så sa han selv at han var godt fornøyd med konkurransen. Han hadde en god gjennomkjøring i alle seks apparater og viste gjennom øvelsene god kontroll og hadde ingen store feil, noe som kan være vanskelig å unngå i en mangekamp. Spesielt fornøyd var han med gjennomkjøringen i bøylehest, apparatet han pleier å slite mest med i konkurranser. Så hvem vet, kanskje det blir OL på Skjerahaug i Tokyo om fire år? Han har allerede bekreftet at dette er noe han vil satse mot; om fortsatt motivasjonen er der og kroppen holder til det.


Her er resultatene fra mangekampen:

Skranke: 14,266
Svingstang: 13,700
Frittstående: 14,166
Bøylehest: 14,233
Ringer: 13,266
Sprang: 14,700

Totalt: 84,331


Tre måneder innen OL var også Stian Skjerahaug med i God Morgen Norge på TV2. Dette er fortsatt mulig å få se her: http://www.tv2.no/v/1039558/

Oppdateringer fra juni måned

29.06.2016

Siden sist blogginnlegg har det skjedd litt av hvert på turnfronten. Det har blant annet vært NM for seniorer i Arendal, både i TeamGym og nasjonale klasser. Konkurransen ble avholdt 11.-12. juni og det var en utrolig god konkurransehelg hvor intensiteten var svært høy. Nivået har steget mye den siste tiden og det var tydelig å se at mange av klubbene har jobbet knallhardt siden sist NM. Spesielt Drammen må jeg si utmerket seg godt blant klubbene i år. Drammen stilte med lag i både kvinner, herrer og miks, med opptil flere tropper i miks, og ble til slutt den klubben som vant flest medaljer i løpet av helgen. Utrolig imponerende å se hvor mye de har tatt seg opp det siste året!

Sånn generelt for alle gymnastene, så har ikke bare vanskelighetsgraden på hoppene steget, men også virket det som om flere var blitt mer stødige på det de skulle gjøre i konkurransene. Det var morsomt å oppleve.

Konkurransene var også ekstra spennende i år fordi lagene lå så tett. Spesielt i damekonkurransen om søndagen var det utrolig jevnt, Arendal vant over Drammen med bare 0,2 poeng! Der kunne det virkelig gått begge veier.

Om du ikke var i Arendal og så konkurransen eller om du fortsatt ikke har fått sett den, er det fortsatt mulig å se tilbake på Livestreamen som ble holdt av Henrik Moum og Lars Warming; https://youtu.be/icsa2ITdj1Y. Her er både konkurranse fra lørdag og søndag blitt filmet, med kommentatorer hele veien.

Etter NM har det også vært samlinger for Team Norge, både for juniorer og seniorer, og disse var de siste samlingene med bruttotropper. Om kort tid skal troppene bli til nettotropper, for nå fremover vil det være fokus på å få satt de endelige lagene som skal til EM i Slovenia i oktober. I løpet av samlingene har gymnastene fått lære de forskjellige frittstående-koreografiene og fått vist frem både serier og momenter til frittstående. Så nå jobber ledergruppen iherdig med å få satt de endelige lagene, så de videre kan starte de ordentlige forberedelsene mot det store mesterskapet.

Om du er interessert i å følge med på hva som skjer med Team Norge, så har de en egen nettside, http://www.teamnorge.net, og en egen Facebook-side kalt ”Team Norge” som du kan følge med på. Her legges det ut både bilder og videoer, så det kan absolutt være verdt å ta en titt!

Høyskoleelev i Danmark

02.06.2016

Som jeg har nevnt tidligere, så går jeg på Gymnastikhøjskolen i Ollerup, i Danmark. Siden året snart er ferdig, så tenkte jeg det kanskje kunne være interessant for dere å høre litt om hvordan året har vært!

Allerede da søsteren min gikk på denne skolen, for syv år siden, bestemte jeg meg for at jeg også skulle gå på høyskole i Danmark. Selv om det virket fjernt da, ble det fort til virkelighet når jeg så selv ble ferdig på videregående og fortsatt ønsket å gjøre noe lignende. De siste årene har det nemlig blitt mer og mer normalt for norske gymnaster å gjøre dette, mye fordi det ikke finnes noe lignende i Norge. Derfor ble det naturlig for meg å gjøre akkurat dette, nemlig fordi turningen alltid har vært en stor del av meg.

Så, tiden rett før skolestart var jeg utrolig spent. Selv om jeg på et vis visste hva jeg kom til, så var det ganske spesielt å tenke på at det faktisk var min tur til å gå her. Endelig skulle den lille Danmark-fanatikeren som jeg er flytte til Danmark.
Og det er utrolig hvor fort man ble vant til de nye rutinene. Hvem skulle trodd at dette b-mennesket skulle få til å spise frokost 7:10 hver eneste morgen da? Også bare det å hele tiden skulle være sammen med andre mennesker, altså null privatliv – det var helt klart noe man i starten skulle venne seg til.

Men nå er plutselig året snart ferdig? Snart skal jeg ta farvel med min store «familie». Det er rart - selv om det føles ut som at året har gått sinnsykt fort, så føles det også ut som en evighet siden vi alle startet her.

I løpet av året har det vært utrolig spennende å prøve ut nye ting. I foråret valgte jeg f.eks. å gå fra TeamGym til Powertumbling, uten å noen gang ha gjort en eneste whip, og jeg tror faktisk jeg har hatt godt av å komme litt ut av komfortsonen min. Powertumbling er heller ikke særlig utbredt i Norge (enda), så det har vært utrolig kult å få testet det ut når man nå har hatt muligheten til det.

De andre fagene på skolen har også vært med til å gjøre oppholdet spesielt. Gjennom oppholdet har vi blant annet fått en lederutdannelse med fokus på læring, utvikling og perspektiv (LUP). I faget har vi for det meste hatt teori hvor vi har lært mye om teknikk innenfor turning, men vi har også fått bruke det vi har lært i praksis ved å få trene og undervise andre utenfra i løpet av semestrene. Gjennom LUP har jeg også tatt dommerkurs i Powertumbling, noe jeg lærte mye av.

Så har vi forskjellige grunnfag, valgfag og idrettsfag som vi kan velge mellom. Disse fagene har kunnet få oss til å være aktive, undre oss over alle mulige ting, men også gitt oss mulighet til å være kreative – en utrolig god kombinasjon.
Ellers har jeg opplevd mye i de litt mer spesielle ukene; jeg har vært på studieturer til Island og Norge (Trysil), konkurrert i Ollerup Open, vært med til OD-dag, og flere idrettsstevner i volleyball og holdt en rekke oppvisninger rundt i Danmark.

Så det jeg vil si, er at jeg tror det for mange er en god beslutning å dra på høyskole. Her får man tid til å fokusere på seg selv samtidig som man får sosialisert seg med folk fra hele verdenen. Jeg har i hvert fall vært utrolig glad for å være her! Jeg har lært mye mens jeg har vært her, og jeg føler selv at jeg har fått utrolig mye ut av dette oppholdet. For meg har høyskolen handlet om mye mer enn bare fysisk utvikling for jeg har også blitt utfordret mye på det psykiske.
Og det er ens eget ansvar å være imøtekommende og positiv. Oppholdet blir så godt som du selv gjør det til og du skal selv gjøre en innsats for å få noe igjen for det.

De siste ukene av oppholdet tenkte jeg å dele litt av hverdagen min på Instagram, så dere kan få et innblikk i hvordan det er å gå på en skole som denne. Dette anbefaler jeg virkelig!

Gladnyhet for TeamGym-Norge

04.05.2016

Det er nå blitt avklart at det skal bli offisielle landslag for TeamGym i Norge!

Dette er et kjempeløft for sporten. Tidligere stilte man med klubblag til EM, inntil EM i 2010. Europamesterskapet i 2012 ble så første EM hvor man ikke lenger skulle stille med klubblag.

Fordi teknisk komité troppsgymnastikk (TKTR) ikke fikk tildelt nok midler til å kunne lage offisielle landslag, ble det så laget et samarbeid mellom alle interesserte klubber, kalt Team Norge.

Team Norge er et slags uoffisielt landslag; dette fordi ordningen ikke organiseres av Norges Gymnastikk- og Turnforbund (NGTF). Men samarbeidet fungerer utrolig godt og har de siste årene løftet norsk gymnastikk til nye høyder.

Ved å kunne samle de beste troppsgymnastene i hele landet har man kunnet stille med sterkere lag enn noen gang før og fått oppnå gode resultater i de europeiske mesterskapene.

En ser at de mange treningssamlingene som holdes flere ganger i året bidrar til å øke nivået i Norge og samtidig skaper samlingene et felles sosialt samhold mellom flere og flere gymnaster i hele landet.

Så på Facebook har NGTF laget en egen facebookside som heter ”Troppsgymnastikk” og den råder jeg deg til å følge om du er  nysgjerrig på hva som skjer i TeamGym-Norge. Vi gleder oss over denne nyheten og venter i spenning på hva som vil skje innenfor troppsgymnastikken de neste årene. Det er helt sikkert og visst at det går den riktige veien!

Hvorfor holder du på med turn?

06.03.2016

Tar du deg tid til undre deg over det noen gang? Det er jo noe helt særlig det med turning. Men hva er det som gjør det så spesielt? Du velger å bruke hele fritiden din på det. Og hvorfor gjør du det? Vi har jo alle så mye annet vi også skulle hatt tid til etter skole eller jobb - med venner og familie.

Det er heller ikke alltid like fristende å dra på trening etter en hektisk dag. Men du velger nok som oftest å dra på trening likevel. Og når du så har kommet inn i treningslokalet og kommer i gang – det er DA du innser at hele er verdt det. Så hva er det som får oss til å holde på?


Det er godt i blant å minne seg selv på hvorfor man gjør det. Spesielt i vanskelige perioder når motivasjonen kanskje ikke er helt på topp. I slike tilfeller burde man tenke over hva turningen gir deg og hva det er som får deg til å holde på.

For det er ikke kun for å lære seg nye hopp eller serier at man holder på med denne idretten. Det er klart at man gjør det av mange forskjellige grunner. Det er forskjellig fra person til person. Men uansett, så gjør man det fordi man synes det er gøy. Og vi kan si oss enige om at det sosiale har mye å si for at det skal kunne bli gøy.

Selv er jeg snart ferdig på Gymnastikhøjskolen i Ollerup, i Danmark, hvor jeg i ett helt år har fått lov til å kunne turne på fulltid. Her har jeg fått møte mange mennesker med samme interesser som meg, og disse menneskene ønsker det samme med treningen som jeg gjør. Men likevel, selv her, skjer det også for meg, som alle andre, at man i blant kan ha dårlige perioder. Det er da det blir nødvendig å tenke over ”Hvorfor holder man på med dette?”.

Da jeg ble skadet for et par år siden og ble holdt ute fra turningen, det var da det virkelig gikk opp for meg at det vel egentlig ikke var turningen jeg savnet mest? Det var selvfølgelig noe jeg savnet helt vilt mye. Men nei, det var det med å være en del av miljøet jeg savnet mest. Det var den spesielle lagfølelsen jeg savnet.

Det i hvert fall jeg forbinder turn med er glede - gode vennskap, gode minner og fantastiske opplevelser. Man får mulighet til å utvikle seg og man får være i gode omgivelser. En får utfordret seg selv og får oppleve intense øyeblikk – uforglemmelige øyeblikk en aldri vil glemme.

Tidligere når hverdagen min var mer travel ble også turningen for meg en måte å koble av på, fordi det fort gjør at man glemmer de tingene som stresser en i hverdagen. Og det tror jeg mange kjenner seg igjen i. Turning gir oss liksom den ekstra energien!

Så hva tenker du? Uansett hva som nå driver deg til å holde på, husk å verdsett det!


Siden sist…

Siden sist blogginnlegg har det vært flere konkurranser. Blant annet Unni & Haralds pokal! Konkurransen ble arrangert av Oslo Turnforening og det var i år flere deltakere med enn noen gang tidligere. Artikkel og resultater fra konkurransen er nå lagt ut på Oslo Turnforenings hjemmeside hvis du ønsker å lese mer om konkurransen:

http://www.osloturn.no/hh/konkurran...

Ellers har det også vært kvalifikasjon til Junior NM i nasjonale klasser. De ti beste troppene i hvert apparat ble kvalifisert til NM som blir holdt i Haugesund 21.-22. mai. For å se hvem som kvalifiserte seg, kan du gå innom arrangørenes, Holmen Tropp & Turn, sin hjemmeside:

http://www.holmenturn.no/velkommen-...

BE YOUR BEST

18.03.2016

Sist helg ble det igjen holdt Oslo Open i Haslehallen. For mange er dette årets første troppskonkurranse, og denne blir gjerne holdt i forbindelse med kvalifisering til enten europeiske eller nordiske mesterskap.

I år var Oslo Open første kvalifiseringskonkurranse til EM i Slovenia og ellers en oppkjøringskonkurranse for juniorer og rekrutter i TeamGym, men også i individuell konkurranse for utøvere som ønsket å konkurrere.

Om du ikke fikk med deg resultatene, kan du finne dem her:

http://live.sporteventsystems.se/Sc...

Vel, hensikten med dagens innlegg er å fortelle litt om meningen bak bloggens navn,


”Be Your Best”

Et slagord som jeg synes passer oss alle. Én ting vi gymnaster helt sikkert har til felles er ønsket om å være best. Har jeg ikke rett? Det er klart, nå mener jeg nødvendigvis ikke at absolutt ALLE har et ønske om å være bedre enn alle andre. Men jeg tror alle gymnaster et eller annet sted ønsker å være den beste utgaven av seg selv - og dette ved å få ut potensialet sitt og prestere best mulig.

Ikke alle ønsker å være best til det hele. Hva en ønsker er også forskjellig fra person til person. Noen ønsker å gjøre det godt på flere områder. Andre ønsker å gjøre det godt på noen få områder, kanskje til og med bare på et enkelt område. Det varierer veldig.

Men uansett, alle bør være den de selv ønsker å være. Være den man ønsker å fremstå som. Og ved å yte sitt aller beste vil man kunne ”bli den beste versjonen av seg selv”, og dette så klart uavhengig hvilket nivå man er på. For vi kan alle prestere bedre. Ofte faktisk bedre enn vi selv tror. Jeg tror at vi alle kan få mer ut av livene våre  - både på treningsfronten og i hverdagen. En skal bare tro at det er mulig.

Jeg tror det er en god ting å følge drømmene sine. Jeg tror også det er mulig å oppnå dem. Og for å oppnå disse drømmene, blir man nødt til å sette seg noen mål som man skal kunne få til underveis. Selvfølgelig vil det ofte være vanskelig å oppnå disse målene, og det vil også alltid være noen som får til sine mål raskere enn andre. Og ofte ser det så lett ut utenifra! Hvordan får de det til?

Det som helt sikkert får dem til å prestere som de gjør, er vilje. Jeg tror også det handler om å ta de riktige valgene underveis. De som beveger seg utenfor komfortsonen sin og som velger å ta de vanskeligste eller minst komfortable løsningene, er gjerne de som blir best. Suksess skal fortjenes, og vil ikke være mulig å oppnå om man ikke beveger seg utenfor komfortsonen sin.

Så poenget mitt er, ønsker man for eksempel å lære noe nytt blir man nødt til å gi det et forsøk selv om det kanskje er nytt, skummelt eller utfordrende. Ofte vil det virke skremmende og grenseoverskridende, men en er nesten nødt til å kaste seg ut i det for at man til slutt skal få det til.

Det vil si, det mentale er minst like viktig som de fysiske fordelene, og etter min meninger er mentaltrening kanskje litt undervurdert? Det er så mye som skal tas hensyn til; Hvordan er din indre dialog? Snakker du oppmuntrende til deg selv eller gjør du det vanskeligere for deg selv? Tror du på målene dine? Er de realistiske? Og hvordan vil du takle perioder med motgang?

Alt handler om vilje og det å ha troen på seg selv. Om en selv ønsker å bli best mulig innenfor turn, må man brenne for det man holder på med, og klare å finne glede og motivasjon nok til å kunne få utviklet seg ytterligere. For en kan utrette mye ved hardt arbeid, og mye er allerede gjort ved å ha riktig innstilling.

Få trent mer styrke uten ekstra tid

Styrke, den evige kampen om å være sterk nok til å gjøre de hoppene man ønsker, den evige kampen om å holde seg skadefri.

For de fleste trenere sliter med å få tilstrekkelig med tid, det føler jeg også.

Den gylne regel:
25% av den totale trening skal være dedikert til styrke/mobilitet(oppvarming er godkjent)
Enkel tabell:
Antall timer i ukenAntall timer med styrke/mobilitet
3-41
5-61,5
7-82
9-102,5
11-123


Vel, som oftest er dette ikke nok, så jeg lurer inn en del ekstra.

1. Basistrening
Når vi har teknikktrening, som en del av oppvarmingen, eller de første 10-15 minuttene av et apparat legger jeg inn basistrening. Ruller, håndstående, press til håndstående, frittståendevansker etc. Basistrening er fantastisk for å trene flere muskler av gangen, samtidig som det gir mening for treningen videre. La meg legge til hvor viktig det er med basics!!

2. Hjemme Lek(s)er
Som sist blogg så fikk du vite om styrkeprogrammer gymnastene kan kjøre hjemme. Men det kan også gjøres enklere. Be de stå på henda, hoppe så mye trampoline som de kan, ta fem push-ups når de står opp osv. Her er det kun kreativiteten som setter grenser.

3. Styrke i oppvarming
Jeg ser dessverre for mange oppvarminger som har for lite styrke, det er tungt nok til å bli varm, men ikke tungt nok til å forbedre styrken. Oppvarmingene jeg har med mine tropper inkluderer hard styrke. Det er tungt i starten, men når vi kommer litt ut i sesongen er de vant med det og blir sterkere.