Turnklær i høy kvalitetTrendsættende
Dansk designHøy service & rådgivning
Choose language

Alt du trenger for å lage et frittstående

03.05.2017

Jeg har laget åtte frittståendekoreografier og skal igang med mitt niende. Nå begynner erfaringen å komme seg og jeg har gjort mine feil oppgjennom.


Jeg vil gjerne dele mine tips slik at du også kan ta steget å lage et eget frittstående(uten alle feilene). Jeg er ganske så sikker på at jeg har den perfekte formelen, men gi meg tilbakemelding om jeg har glemt noe.
Jeg tar det gitt at du vet hva frittstående er og kjenner til hva det skal inneholde(vansker, komposisjon ++)

Så kommer "formelen"


1. Inspirasjon/Motivasjon

Jeg bruker alltid mye tid på YouTube, det jeg ser på er konkurranser fra de nordiske landene, So You Think You Can Dance(+andre danseshow), Japanese mens rhythmic gymnastics ++. Jeg finner dansebevegelser, overganger, parøvelser og musikk.
Motivasjonen har tre deler. Det ene er lønn for arbeidet, så får jeg motivasjon hvis troppen jeg trener trenger et nytt frittstående og jeg får motivasjon av å skape noe og si det er mitt.
- Jeg tar sjeldent øvelser fra andre frittståendekoreografier, men du vil alltid ende opp med å ha noe som er likt. Ikke stjel andres koreografier fordi, douche.

2. Musikk

Så bør du finne ut hvilken musikk du skal ha, her sverger jeg til YouTube igjen(og litt spotify). Søk på ord som "cinematic music", "Inspirational music", "instrumental house", "Melodic house" etc.
Spotify radio! Her finner Spotify frittståendesangene du leter etter.
TIPS: Ikke bruk kjente sanger, når de går hver dag på radioen og du spiller av sangen ca 1000 ganger i hallen blir du ærlig talt møkk lei.


Når du har funnet sangene dine må du mixe dem sammen. Dette MÅ gjøres ordentlig, ikke bare fade ned og opp, lag en ordentlig overgang. Hvis du ikke kan selv bør du spørre nettverket ditt.
TIPS: De aller fleste sanger går i 1-8 takter, det vil si at du alltid må mixe sangen inn på takt nummer 1, ellers høres det veldig feil ut.

Jeg bruker Adobe Premiere til å mixe musikk. Hvis du ikke har tilgang til dette anbefaler jeg Audacity for PC og Garage Band for Mac.

Ikke glem god lyd når du mixer, mitt valg et Audio Technica M50X, så lenge det ikke er billige hodetelefoner/propper går det fint(kremt* iPhone ørepropper)

3. Blokka!

Mitt aller beste tips er å skrive ned frittstående for hånd, kun rammen.


Denne blokka har spart meg utrolig mye frustrasjon. Den gjør at jeg kan forestille meg frittstående, bevegelsene, vanskene og formasjonene. Ikke detaljert, dette kommer senere.

- Skriv ned alle komposisjonskravene kravene(Rytmisk sekvens, retninger, kurvet formasjon etc etc)
På høyresiden har jeg forkortet alle og huker de av etter som jeg tegner frittstående og skriver fokuspunkter.

- Begynn å lage formasjoner(Jeg starter alltid med to kurvede formasjoner så man ikke trenger å tenke på de senere. Husk å lag minimum åtte stk.

- Fordel så vanskene på hver formasjon
TIPS: Jeg legger alltid de hardeste vanskene først når gymnastene har mest energi
Jeg prøver også å gjøre alle vanskene mellom 00.00 - 01.20*

- Tegn retningen(e) du vil at den rytmiskesekvensen skal gå

- Jeg tegner frittstående mens jeg hører på musikken og setter et ca tidsmerke på når vansker og forflytninger skal skje


4. Koreografi

Jeg er heldig å har en turnhall og egen nøkkel. Jeg må selvsagt koordinere med andre aktiviteter i hallen men på sommertid er det ikke vanskelig. Jeg må også være alene i hallen for fullt fokus.
Det er nå blokka begynner å hjelpe. Hadde jeg ikke hatt den så har jeg ingen retningslinjer og står fast allerede før jeg har startet.

Jeg begynner å lage starten så den er satt, etter dette så løper jeg rundt på de forskjellige formasjonene med blokka i hånda og ser om det jeg har forestilt meg, fungerer i praksis. Så bytter jeg mellom å se videoer og finne bevegelser som er naturlig ift. formasjonsbytter, vansker etc.

Det tar meg 8-12 timer å lage et frittstående helt ferdig, dette mye grunnet erfaring og jeg vet hva som fungerer og ikke. Men mest fordi jeg har denne formelen som gjør det hele mye enklere.

TIPS: Ikke glem å ta video av at du danser, du glemmer det hvis ikke.

5. Lære bort


6. Send video

Send video av frittstående til en dommer. Dommerne i Norge kan så videodømme og se eventuelle feil i programmet som gjør at du ikke får 4.0 i komposisjon.

7. To fluer i en smekk*

*Grunnen til at jeg skrev at du bør legge alle vanskene først kommer av to ting.
- Du får virkelig frihet til å bevege deg som du vil det siste minuttet
- Du får både et rekrutt og Junior/senior frittstående i samme slengen. Rekrutt har kun krav om 1 minutt, du kan lage et innholdsrikt frittstående som gir god poengsum og de må ikke lære så mye nytt når de skal inn på juniortroppen.

Kos deg, lykke til og lag noe originalt :)

Om Chopar

Chopar har laget turndrakter i mer enn 25 år,
og er den største produsent av turnklær i Skandinavia.
Chopar tilbyr deg som den eneste produsent
muligheten til å designe din helt egen turndrakt, du
bestemmer farger, design og stoff.

Frakt og levering

Leveringtid: 5-10 dager (webshop)
Fri frakt ved kjøp over 900,- NOK (Bring)
30 dagers full returrett

Leverandør for de beste

Chopar har leveret turndrakter til Norges landslag
i TeamGym, National Danish Performance Team,
Tysklands landslag i TeamGym og mange flere.
readmore

Kundeservice

+45 97 14 41 43
info@chopar.no
facebook
Instagram

CHOPAR SPORT / Østergade 54C / DK 7430 Ikast / Tel +45 9714 4143 / CVR: 12223943